Bellman 280 år – Matteus Blad – 29.8. kl 18-19.30

BELLMAN 280 ÅR

Tid: Lördag, 29.8.2020, kl 18-19.30

Biljetter: 15€ (endast kontant betalning, eller MobilePay)
Bokning: cmbellman280@gmail.com

Monolog- och sångföreställningen ”Carl Michael Bellman” tar sin utgångspunkt i den stad och de människor; som Bellman så skickligt lät skildra.

Utifrån Bellmans monologer och sånger; och genom egenhändigt skrivna monologer, har Matteus Blad låtit knyta an till de människor och Fredmans-gestalter som finns bland oss här idag; och låtit visa att Bellmans värld, på ett besynnerligt sätt, är lik vår egen.

Matteus Blad är bosatt i Helsingfors och är verksam som skådespelare och sångare. Föreställningen är en del av en föreställnings-turné; under namnet ”Bellman 280 år”.

* * *

BELLMAN 280 VUOTTA

Paikka: Kulttuurikeskus Holken, Tähtelä

Aika: Lauantai 29.8. klo 18-19.30
Liput: 15€ (vain käteismaksu, tai MobilePay)
Lipunvaraukset: cmbellman280@gmail.com

Esitys ”Carl Michael Bellman” koostuu monologeista ja lauluista, joiden lähtökohta on siinä kaupungissa ja niissä ihmisissä, joita Bellman niin taitavasti aikanaan hahmotti.

Matteus Blad on onnistunut viittaamaan, käyttäen Bellmanin lauluja ja monologeja sekä omia tekstejään, tämän päivän Fredmanin epistoleista tunnettuihin hahmoihin ja ihmisiin, ja samalla osoittanut, että Bellmanin maailma on hyvin samankaltainen meidän maailmamme kanssa.

Matteus Blad on Helsingissä asuva näyttelijä ja laulaja. Esitys on osa esityskiertuetta; ”Bellman 280 år”. Esityskielenä on ruotsi.

* * *

Föreställningsrecension:
https://www.hbl.fi/artikel/bellmans-varld-ar-lik-var-egen/

”I turnéföreställningen Carl Michael Bellman kombinerar Matteus Blad Bellmans sånger med egenhändigt skrivna monologer, baserade på Bellmans texter och liv. Det blir en föreställning som på ett spännande sätt visar hur underhållaren Bellman kan ha upplevts av sin samtida publik. … Monologerna utgår från det betraktarperspektiv som vi nutidsmänniskor i publiken är hänvisade till. Vi ser de olyckliga i rännstenen, då och nu. Vi förstår att ”det gör ont att vara människa”. Vi påminns om den enskilda individens utsatthet, och inser att vår uppgift är att lämna betraktarens roll och gripa in.” Henrik Huldén, Hufvudstadsbladet

”De ibland olyckliga, oftast törstiga men alltid levnadshungriga figurerna i epistlarna framträder i helfigur i Blads intensiva tolkning. Han har studerat Bellmanstexterna noga och tar tillvara varje ord. De textavsnitt han själv författat för att komplettera föreställningen förtydligar tematiken men är samtidigt smakfullt stiltrogna och gripande mänskliga. … Vid föreställningen i Villa Hagasund, Helsingfors, närvarade jag och flera medlemmar i Bellmansällskapet i Finland. Vi blev alla gripna och imponerande. Som påläst i Bellmanlitteraturen och bekant med de många olikartade sätt Bellman kan framföras på vill jag intyga att Matteus Blads tolkning är mästerlig och helt i klass med de främsta i denna långa tradition. Föreställningen kan rekommenderas envar med intresse för högkvalitativ sång och livfull, rolig teater.” Fil. dr Johan Franzon, Vice ordförande i Bellmansällskapet i Finland