Meidät valittiin vuoden 2018 Inkoon yrittäjiksi

Meidät valittiin vuoden 2018 Inkoon yrittäjiksi

Iloisesti posket punoittaen kuuntelimme Inkoon yrittäjien puheenjohtajan Ulla Gunnarssonin perusteluja valinnalle, joka oli ollut yksimielinen:

Maria ja Pekka ovat uuden ajan pelottomia ja idearikkaita yrittäjiä. Kultturitalo Holken elävöittää Tähtelän lisäksi koko Inkoota ja tekee sitä myös kansainvälisesti tunnetuksi. Majoitustoiminnan- ja juhlien lisäksi Holkenilla järjestetään tapahtumia myös lapsille ja nuorille,esim. sirkuskoulut ja kansainväliset nuorisoleirit. Unohtaa ei sovi myöskään Oktoberfestiä, joka  hauskuttaa ja kerää yleisöä koko Länsi-Uusimaalta.
Ja tietenkin on myös professori Pluffo nahkahousuineen, joka ilahduttaa ihmisiä niin Oktoberfesissä kuin myös Rymy-Eetussa ja eri puoli Suomea. Pekka on monipuolinen taiteilija, jolta ideat eivät lopu kesken. Pekasta on samaan aikaan laulaja, rumpali, taikuri, koomikko, sirkusklovni, viihdetaiteilija ja hyvänmielenlähettiläs prof. Bluffo.
Maria taas on kuin suoraan sadusta, täti Vihreä. Hän on tohtoriksi väitellyt luontopedagogi, joka jakaa tietoutta luonnon yrteistä ja kouluttaa myös muita löytämään suoraan luonnosta jatketta jokapäiväselle leivällemme.

Tässä ylläolevan linkin takaa löytyvä Inkoon kunnan Benjamin Lundinin kirjoittama artikkeli vielä kopioituna:

Vuoden yrittäjät tekevät Inkoosta entistä iloisemman

Holken

Kulttuuripersoonia. Biologi Maria von Cräutlein ja klovni Pekka von Cräutlein ovat Inkoon Vuoden yrittäjät.

Inkoon Vuoden yrittäjät ovat kuin suoraan sadusta. Täti Vihreä löytää syötäviä yrttejä jopa asfalttiviidakosta. Klovnin pitäisi oikeastaan nauttia eläkepäivistä, mutta levittää väsymättä hyvää fiilistä aidossa Iloinen Inkoo -hengessä. 

Kulttuuritalo Holkenin yrittäjäpariskunta Maria ja Pekka von Cräutlein ei ole elävöittänyt vain Tähtelää vaan koko Inkoota. Inkoon Yrittäjät ry palkitsee heidät siksi Inkoon Vuoden yrittäjinä 2018.

Yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajan, Ulla Gunnarssonin, ja kunnanjohtaja Robert Nymanin johdolla Ingarskilan vanhaan kyläkouluun kukkapuketteineen saapuva delegaatio saa aikaan pienen pyörremyrskyn.

Maria puskee etätöitä pehmohousuissaan ja Pekka etsii kuumeisesti tekohampaitaan.

Tajutessaan, mistä on kysymys, he ovat ilmeisen otettuja. Pekka pyyhkäisee kyyneleen silmäkulmastaan.

– Olen usein ajatellut, ettemme ole oikeita yrittäjiä. Yrittäjän pitää paahtaa kustannuslaskelmia ja muuta sellaista aamusta iltaan. Meillä ei ole koskaan ollut dollarinkuvia silmissä, haluamme vain levittää hyvää fiilistä, hän sanoo.

– Se onkin paljon arvokkaampaa kuin raha, sanoo Gunnarsson.

Holken2

Iloiset Inkoo-lähettiläät. Kunnanjohtaja Robert Nyman palkitsi Maria ja Pekka von Cräutleinin yhdessä Inkoon Yrittäjät ry:n puheenjohtajan, Ulla Gunnarssonin kanssa.

Moderneja, pelottomia ja, idearikkaita

Pekka tunnetaan myös Professori Bluffona. Hän on oikeastaan eläkeläinen, mutta lähinnä muodollisesti. Hän ja biologivaimonsa Maria ovat luoneet kulttuurikeskuksen, jonka voi varata yksityisiin juhliin, kickoff-tilaisuuksiin, virkistyspäiviin ja vastaaviin. He järjestävät lisäksi Inkoon Iloiset Pellepäivät, erilaisia konsertteja ja leirejä mm. työttömille nuorille. Kulttuurikeskus Holken toimii myös hostellina.

– Maria ja Pekka ovat hyvä esimerkki moderneista, pelottomista ja idearikkaista yrittäjistä, perustelee Gunnarsson yksimielistä valintaa.

– Majoituksen ja juhlien ohella Holken järjestää tapahtumia myös lapsille ja nuorille, esimerkiksi sirkuskouluja ja kansainvälisiä nuorisoleirejä. Unohtamatta Oktoberfestiä, joka viihdyttää ja houkuttelee yleisöä koko läntiseltä Uudeltamaalta, hän jatkaa.

Pariskunta von Cräutlein muutti vanhaan kyläkouluun pian kymmenen vuotta sitten. Yhteyksiä Inkooseen ei ollut ennestään, mutta he saivat lämpimän vastaanoton. Naapuri auttoi kunnostamaan rakennuksen putket, toinen jeesasi sähkötöissä ja kolmas lahjoitti

säkillisen perunoita.

– Ette usko, miten hyvin meidät otettiin vastaan, sanoo Maria painokkaasti.

Holken 4

Toimivat naapuruussuhteet. Pekka von Cräutlein esittelee Tove Janssonin nimikirjoituksella varustettua kirjaa ”Vem ska trösta Knyttet?” (Kuka lohduttaisi Nyytiä?), jonka he ovat saaneet edesmenneen presidentin ja tähteläläisen Mauno Koiviston tyttäreltä, Assi Koivistolta.

Ja Inkoo on saanut moninkertaisesti takaisin. Pariskunnasta on tullut paikkakunnan lähettiläitä ja tammikuun 2019 matkamessuilla kansainvälinen International Hostel Organization (IHO) esittelee heidät salaisena aarteena.

TEKSTI & KUVAT: Benjamin Lundin